Ziekenhuis
BREUKZICHT
Gemeente Eindhoven
Gespecialiseerd in gecompliceerde botbreuken
WETGEVING EN INSTANTIES
Wetgeving
WLZ (AWBZ)
Wat is de WLZ?
WLZ staat voor Wet langdurige zorg. Deze wet is ingegaan op 1 januari 2015 en vervangt grotendeels het AWBZ . Zorg via de WLZ krijgt u als u blijvend behoefte heeft aan 24 uur zorg per dag en/of als u permanent toezicht nodig heeft. De WLZ regelt dan dat u zorg in een instelling krijgt of dat u zorg thuis krijgt. Dit moet wel verantwoord zijn en de kosten mogen niet hoger zijn dan bij opname in een instelling.
De verschillende soorten zorg die de WLZ biedt.
- Verblijf in een instelling.
- Persoonlijke verzorging.
- Begeleiding.
- Verpleging.
- Behandeling.
- Individueel gebruik van hulpmiddelen en vervoer.
- Vervoer van en naar dagbesteding en dagbehandeling.
- Aanpassing aan de woning.
Wanneer komt u in aanmerking voor een WLZ?
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kijkt of u recht heeft op Wlz-zorg. Daarbij kijkt het CIZ of u blijvend behoefte heeft aan 24 uur per dag zorg en/of permanent toezicht.
1. Iemand met een zware zorgbehoefte gaat in gesprek met het CIZ. Zij voeren een objectief onderzoek uit naar de persoonlijke situatie en omgeving.
2. Aan de hand van het gesprek en het onderzoek wordt er wel of geen WLZ-indicatie gegeven.
- Is er geen WLZ-indicatie? Dan zal de zorg waar de cliënt recht op heeft uit één of meerdere van de overige wetten georganiseerd worden. Hierover gaat men echter niet in gesprek met het CIZ, maar met de Gemeente (WMO of Jeugdwet) of de wijkverpleegkundige zorgverzekeraar (ZVW).
- Is er wel een WLZ-indicatie? Dan zal het CIZ een zorgprofiel vaststellen waarin staat van de inhoud en omvang is van de zorg waar de zorgbehoevende recht op heeft. Vervolgens wordt het indicatiebesluit doorgestuurd naar het zorgkantoor met wie nadere afspraken gemaakt worden over de vorm van de geleverde zorg.
3. De zorg wordt op drie manieren geleverd:
- Zorg in een zorginstelling.
- Zorg thuis (als de kosten niet hoger zijn dan bij verblijf in een instelling)
- Zorg via een persoonsgebonden budget.
4. Als de cliënt 18 jaar of ouder is, betaalt hij/zij echter wel een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geadministreerd door het Centraal Administratie Kantoor. In de eerste zes maanden na het ontvangen van de indicatie betaalt men meestal een zogenaamde ‘lage’ eigen bijdrage. Daarna hangt het van de financiële middelen, leeftijd en gezinssituatie van de cliënt af of hij/zij een ‘hoge’ of ‘lage’ eigen bijdrage moet betalen. Hieronder een korte indicatie van de eigen bijdragen in 2015:
- Lage eigen bijdrage: minimaal 158,69 euro en maximaal 832,60 euro per maand.
- Hoge eigen bijdrage: maximaal 2.284 euro per maand.
Kijk dit filmpje voor meer informatie over deze wet.
WMO
Wat is de WMO?
WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO zorgt ervoor dat mensen met een handicap, chronisch zieken of ouderen een zo normaal mogelijk dagelijks leven kunnen leiden. Als er geen aanmerking is voor WLZ (Wet Langdurige Zorg) dan is er miscchien sprake van ondersteuning op grond van de WMO.
De gemeenten voeren de WMO uit. De functies begeleiding, dagbesteding, vervoer en kortdurend verblijf in een instelling die eerder onder de AWBZ vielen, vallen sinds 2015 onder de WMO. Voor alle soorten zorg en voorzieningen is een indicatie nodig. Een indicatie is een beslissing over welke hulp of voorziening nodig is en in welke mate deze verstrekt wordt. De gemeente kan dit zelf beslissen of het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) inschakelen.
Voor de WMO geldt ook een eigen bijdrage. Deze kan per gemeente verschillen. De eigen bijdragen voor de WMO en de Wlz mogen samen nooit hoger zijn dan de maximale eigen bijdrage van uw inkomen, leeftijd en gezinssituatie. De eigen bijdrage voor de WMO wordt ook vastgesteld en geïnd door het Centraal Administratiekantoor.
Wanneer komt u in aanmerking voor een WMO?
De WMO is er voor mensen die hulp nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen, en voor mensen die hulp nodig hebben om mee te doen aan de samenleving. Eisen om in aanmerking te komen voor een WMO zijn:
- U moet rechtmatig in Nederland verblijven.
- U behoort in de gemeente te wonen waar u aanvraag voor doet.
- De voorziening moet niet algemeen gebruikelijk zijn voor u.
- Uw inkomen mag niet te hoog zijn.
- U behoort aantoonbare meerkosten te hebben.
- Er mag geen sprake zijn van een voorliggende voorziening.
Vervoersvoorzieningen in Eindhoven.
Vanuit de WMO kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Hieronder valt de Taxbus. De Taxbus is groepsvervoer voor mensen die niet in staat zijn gebruik te maken van openbaar vervoer. De chauffeur haalt u bij de deur op en helpt u bij het in- en uitstappen. Uw rolstoel of scootmobiel kan met uw mee. Meer informatie kunt u vinden op www.taxbus.nl
Bent ook niet in staat gebruik te maken van de Taxbus? Dan zijn er vanuit de Wmo nog andere mogelijkheden zoals:
- Een persoonsgebonden budget (PGB) voor kosten van vervoer door derden.
- Een PGB voor taxivervoer.
- Een PGB voor aanpassingen aan uw eigen auto.
Verplaatsmiddelen in Eindhoven.
Vanuit de WMO kunt u in aanmerking komen voor een verplaatsmiddel. Bijvoorbeeld een handbewogen- of elektrische rolstoel, of een scootmobiel. Als u maximaal zes maanden een rolstoel nodig heeft, dan kunt u die lenen bij een thuiszorgwinkel. Als u een verplaatsmiddel nodig heeft, kunt u dat melden bij de gemeente.
Hulp bij het huishouden in Eindhoven.
Vanuit de WMO kunt u ondersteuning krijgen bij het huishouden. Bijvoorbeeld bij de schoonmaakwerkzaamheden, boodschappen doen, wassen, eten koken en het organiseren van huishouden. Als u hulp nodig heeft bij het huishouden kunt u het melden bij de gemeente.
Kijk dit filmpje voor meer informatie over deze wet.


ZVW
Wat is de ZVW?
De ZVW staat voor zorgverzekeringswet. De ZVW stelt een zorgverzekering verplicht voor iedereen die verzekerd is voor de AWBZ. Dit komt neer op alle Nederlandse ingezetenen en mensen die in het buitenland wonen maar vanuit Nederland inkomsten uit arbeid ontvangen.
Wanneer komt u in aanmerking om beroep te doen op de ZVW?
Het grootste deel van de extramurale verpleging en verzorging is vanaf 2015 opgenomen in de ZVW. Extramuraal betekent dat mensen deze zorg thuis krijgen. Op dit moment valt deze zorg nog onder de AWBZ.
Mensen krijgen verpleging en verzorging via de ZVW als ze geneeskundige zorg nodig hebben of als hun risico daarop hoog is. Dit zijn mensen met een gezondheidssituatie die snel kan veranderen en verslechteren. Deze mensen krijgen vaak al (intensieve) huisartsenzorg of ziekenhuiszorg.
In de praktijk kijkt de wijkverpleegkundige wat iemand nodig heeft. De rol van de wijkverpleegkundige wordt sterker: de wijkverpleegkundige is een spil in de zorg en de schakel tussen het medische en het sociale domein.
Wat krijgt u vergoed uit het basispakket van de ZVW?
De Nederlandse basisverzekering is een verplichte zorgverzekering waarbij de verzekerde recht heeft op de dekking van het basispakket. Dit is een door de overheid samengesteld pakket met wettelijke vergoedingen voor allerlei zorgvormen.
Ieder jaar verandert de inhoud van het basispakket. Op de website van zorgwijzer vind je een overzicht van actuele wijzigingen en nieuwe vergoedingen binnen het basispakket.
Het basis pakket dekt:
- Geneeskundige zorg
- Zwangerschap en bevalling
- Paramedische zorg
- Spoedeisende zorg (ook in het buitenland niet duurder dan in Nederland)
- Overige zorg
Heeft u loon, pensioen of een uitkering? Dan betaalt u zelf de bijdrage voor de ZVW. Of uw werkgever betaalt de zogenoemde werkgeversheffing ZVW. Heeft u andere inkomsten zoals alimentatie of inkomen als gastouder? Of heeft u winst uit een eigen bedrijf? Dan betaalt u de bijdrage ZVW altijd zelf. U ontvangt daarvoor een aanslag waarop staat hoeveel u moet betalen.
De inkomstafhankelijke bijdrage ZVW is een percentage van uw bijdrage inkomen. Er is een maximumbijdrage-inkomen. Over het inkomen boven dit bedrag hoeft geen bijdrage ZVW te betalen.
Sinds 2015 zijn de percentages van de ZVW als volgt:
- Voor de werkgeversheffing ZVW geldt het hoge percentage van 6,95 % (was 7,5% in 2014).
- Voor de eigen bijdrage ZVW die uw werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op uw loon of uitkering, geldt het lage percentage van 4,85% (was 5,4% in 2014).
- Voor de eigen bijdrage ZVW die u via een aanslag betaalt, geldt het lage percentage van 4,85% (was 5,4% in 2014).
Het maximumbijdrage-inkomen in 2015 is € 51.976 (was € 51.414 in 2014)
Werkgeversheffing ZVW of bijdrage ZVW?
Betaalt uw werkgever of uitkeringsinstantie de werkgeversheffing ZVW over uw inkomen, dan hoeft u zelf geen bijdrage ZVW te betalen. Als over (een deel van) uw inkomen geen werkgeversheffing ZVW wordt betaald, betaalt u de bijdrage ZVW zelf via een inhouding op uw nettoloon of uitkering, of via een aanslag.
Kijk dit filmpje voor meer informatie over deze wet.
Wilt u alle informatie over deze wetten nog even bekijken, zie dan dit filmpje.